Tradycyjne babcine chińskie przysłowie mówi: „Jedz rano jak cesarz, w południe jak szlachcic, a wieczorem jak żebrak”

poniedziałek, 8 lutego 2010

Pasta migdałowa

Składniki:
200g (20 dag) migdałów, kilka wypestkowanych daktyli, 1-2 łyżki miodu, szczypta imbiru w proszku, sól do smaku.

Przygotowanie:
Migdały i daktyle (Z) sparz wrzątkiem. Następnie obierz migdały i praż w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 150 stopni przez 10-15 min. (uważaj, żeby się nie spaliły). Kiedy migdały przestygną zmiażdż je, dodaj daktyle i miód (Z), imbir (M) oraz sól (W). Wymieszaj i zmiksuj robotem lub blenderem.

W przepisie Bożeny Żak-Cyran miód nie jest niezbędny. Po przerobieniu przepisu doszłam jednak do wniosku, że dzięki niemu pasta jest bardziej zwarta i łatwiej ją rozsmarować na chlebie.

Zatem smacznego!

PS. Pastę można przechowywać do 2 tygodni w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz