Seler posiada różnorodne właściwości zdrowotne. W medycynie naturalnej stosuje się zarówno łodygi, liście, nasiona jak i bulwy selera. Warzywo to wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn i pobudza przemianę materii. Poleca się go w okresie rekonwalescencji po chorobach oraz przy stosowaniu diet odchudzających. Jest moczopędny - zaleca się go także przy zaburzeniach czynności nerek.
Seler panierowany
Składniki:
seler, jajko, bułka tarta, olej lub oliwa z oliwek - Z, gałka muszkatołowa - M, sól - W, cytryna, mąka pszenna razowa - D, słodka papryka - O;
Przygotowanie:
W gorącej wodzie obgotuj seler. Osobno przygotuj: rozbełtane jajko, dodaj gałki muszkatołowej, soli i soku z cytryny. Wymieszaj. Seler pokrój w plastry grubości nie większej niż 1 cm, obtocz je w mące i posyp papryką, następnie w jajku i bułce tartej. Smaż, aż będą chrupiące.
Działanie:
Odżywia i wzmacnia czi oraz soki ciała. Nie stosować przy nieznoszeniu tłuszczu.
Przepis pochodzi z książki B. Temelie i B. Trebuth Gotowanie według Pięciu Przemian.
Uwaga!
Różnice: U Barbary Temelie seler jest elementem Ziemi, u Bożeny Żak-Cyran Metalu i odpowiednio papryka słodka jest elementem Ognia oraz Ziemi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz