Tradycyjne babcine chińskie przysłowie mówi: „Jedz rano jak cesarz, w południe jak szlachcic, a wieczorem jak żebrak”

poniedziałek, 21 czerwca 2010

Kolejne "crazy" ze śliwką

Będą nam potrzebne: 2 cukinie, 10-15 dag suszonych śliwek, oliwa z oliwek (lub inny olej) - Z; przyprawy z Przemiany Metalu (nie za dużo); odrobina wody i sól - W; odrobina soku z cytryny lub łyżeczka octu - D; świeży pęczek koperku - O;

Śliwki namocz przez ok 2 h i pokrój na mniejsze kawałki. Cukinie umyj, obierz i pokrój w dużą kostkę (jeśli ma duże pestki, usuń je).
Na rozgrzaną oliwę wrzuć cukinie i obsmaż je. dodaj śliwki, wymieszaj i odczekaj chwilę. Następnie w kolejności: przyprawy, w.i.o., wodę i sól, w.i.o., sok z cytryny/ocet, w.i.o.
Smaż jeszcze kilka minut, pod koniec wrzuć posiekany koperek i dokładnie wymieszaj.

PS. Koper spotyka się aż w 3 przemianach: Ogniu, Ziemi i Metalu. Wybór należy do Ciebie;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz