Tradycyjne babcine chińskie przysłowie mówi: „Jedz rano jak cesarz, w południe jak szlachcic, a wieczorem jak żebrak”

środa, 11 sierpnia 2010

Śliwkowa owsianka

Przygotuj np 2 szklanki płatków owsianych, przyprawy transformujące wilgoć w organizmie - np imbir, kardamon (najlepiej ziarna) itp - M; trochę suszonych śliwek, uprzednio dobrze sparzonych i namoczonych - Z; sól, wodę - W; odrobinę czegoś kwaskowatego - D; można dorzucić jeszcze kurkumę - O.

Płatki praż przez chwilę na suchej patelni, następnie wrzuć do garnka, dodaj przyprawy, sól, wodę i kwaskowate. Zagotuj. Dodaj kurkumę albo przejdź od razu do Przemiany Ziemi - rozdrobnione i wypestkowane śliwki. Pogotuj jeszcze chwilę i voila!

Oczywiście, istnieje nieskończona ilość wariacji owsiankowych. Można dodać rozdrobnione orzechy, jabłka, żurawinę, banany lub rodzynki albo wszystko razem. A można też czyste płatki, przyprawy, sól i wodę i też będzie dobrze. Zamiast wody można użyć mleka lub pół na pół. Jak kto woli;)
Droga do eksperymentowania stoi otworem!

PS. Wiem, że mam obsesję na punkcie śliwek, wiem to doskonale!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz