Tradycyjne babcine chińskie przysłowie mówi: „Jedz rano jak cesarz, w południe jak szlachcic, a wieczorem jak żebrak”

środa, 27 stycznia 2010

Zupa z marchwi (vege)

mojego pomysłu;)

Składniki:

0,5-1 kg marchwi - Z
1-2 duże czerwone papryki - Z
korzeń pietruszki - Z
pół laski cynamonu - Z
1 łyżka oliwy z oliwek - M
kawałek selera, kilka ząbków czosnku, cebula - M
odrobina zimnej wody - W
mały domowy przecier pomidorowy lub sok z cytryny - D
natka pietruszki - D
przyprawy: chili lub pieprz, curry, imbir sproszkowany lub świeży
(1 plaster) - M
sól lub sos sojowy - W

Przygotowanie:

Oczyszczoną i pokrojoną w większe kawałki marchew i paprykę ugotować i zmiksować blenderem.
Nastawić wodę i zagotować, następnie dodać produkty z ziemi (jeszcze bez oliwy) + cynamon. Wrzucić seler, pokrojoną cebulę i kilka rozciętych ząbków czosnku. Dodać trochę zimnej wody. Następnie dodać przecier lub sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Kolejna Przemiana to Ogień - doprawić kurkumą lub któraś ze świeżych przypraw, jak rozmaryn. Dodać oliwę i przyprawy z Przemiany Metalu oraz z Przemiany Wody.
Całość gotować max. 20 min.
Można wyłowić pozostałe warzywa i przyprawy lub zmiksować (polecam tę opcję) jeszcze raz całość.

Pyszna i rozgrzewająca!
Doskonale smakuje sama lub z ziemniakami (Przemiana Ziemi) lub z grzankami na ciepło.

Uwaga! Zupa powinna być gęsta.

PS. Jest zima, więc polecam kończenie gotowania na Przemianie Wody dla wzmocnienia nerek;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz