Tradycyjne babcine chińskie przysłowie mówi: „Jedz rano jak cesarz, w południe jak szlachcic, a wieczorem jak żebrak”

niedziela, 17 października 2010

Zupa ziemniaczana

Składniki:
Kilka ziemniaków umytych, obranych i pokrojonych w kostkę; zeszklona cebula na oliwie; garść namoczonych rodzynek i garść namoczonych suszonych śliwek; namoczone suszone grzyby; oliwa z oliwek - Z; łyżka kolendry, pół łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka imbiru - M; sos sojowy - W.

Przygotowanie:
Na ok 45 minut zostaw namoczone w wodzie grzyby (najlepsze będą podgrzybki), następnie obgotuj je w tej samej wodzie i przecedź wywar. Do przecedzonego wywaru z powrotem wrzuć grzyby, dodaj ziemniaki, rodzynki i śliwki oraz cebulę. Zagotuj. Kiedy zupa będzie się gotować, w moździerzu utłucz kolendrę, dodaj pozostałe przyprawy i krótko obsmaż je na oliwie, następnie wrzuć do zupy. Pod koniec gotowania dodaj sos sojowy do smaku. Zupę gotuj, aż to, co w niej jest, zmięknie.

Przepis po moich modyfikacjach przemianowo-przyprawowych pochodzi z mojej ulubionej książki: "500 potraw z ziemniaków".

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Antonino, czyżby przyszedł czas na odświeżenie bloga ? :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. :P też o tym myślałam, ale tak mi się nie chce... może fotoblog o jedzonku?:)

    OdpowiedzUsuń