Wyniki badania ogłoszonego w poniedziałek wskazują, że dieta bogata w olej oliwkowy, orzechy, ryby, drób oraz niektóre owoce i warzywa może znacząco chronić przed chorobą Alzheimera.
Podczas gdy w innych badaniach rozpatrywano poszczególne środki odżywcze, zespół Gu zajął się grupami składników pokarmowych o wysokiej zawartości środków, o których wiadomo, że są powiązane z ryzykiem zachorowania na Alzheimera. Niektórych spośród nich, w rodzaju nasyconych kwasów tłuszczowych w czerwonym mięsie i maśle, należy unikać. Inne, jak kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, witamina E, witamina B12 i folany, działają korzystnie na mózg.
Badacze zebrali informacje na temat diety 2148 zdrowych osób powyżej 65 lat w ciągu średnio czterech lat, w tym 253 które następnie zapadły na chorobę Alzheimera. Oceny pacjentów dokonywano co 18 miesięcy.
Osoby, u który prawdopodobieństwo pojawienia się choroby Alzheimera było najmniejsze, jadły więcej sałatek z olejem oliwkowym, orzechów, ryb, pomidorów, drobiu, brokułów, owoców, ciemnych i liściastych zielonych warzyw, zaś mniej czerwonych mięs, podrobów oraz wyrobów mleczarskich z dużą zawartością tłuszczu.
Gu wskazuje, że „u osób trzymających się na ogół takiej diety, ryzyko wystąpienia choroby Azheimera jest około 40 procent mniejsze”. Dodaje, że tego rodzaju dieta prawdopodobnie działa na dwa sposoby. Ponieważ jest bogata w składniki zdrowe dla serca, może chronić mózg przed udarami czyniącymi go bardziej podatnym na chorobę Alzheimera. Może jednak być również tak, że składniki odżywcze w rodzaju kwasów tłuszczowych omega-3, przeciwutleniaczy i folanów bezpośrednio chronią mózg.
Julie Steenhuysen, Reuters Health, 13.04.2010
Źródło: http://www.medonet.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz