Na problemy z trawieniem:
- Kminek: najczęściej jest dodawany do mięs i kapusty (zmniejsza ich ciężkostrawność). Pomaga przy bólach brzucha i zaparciach, pobudza wydzielanie żółci, wykazuje właściwości rozkurczowe - Z, u B. Temelie - M.
- Majeranek: jako dodatkowy składnik do tłustych mięs, kiełbas czy grochówki. Działa kojąco na ból brzucha. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Zastępuje sól (jej nadmiar podwyższa ciśnienie krwi, zatrzymuje wodę w organizmie). Świeży - O, suszony - M.
- Estragon: spotykany najczęściej w sosach i sałatkach. Pobudza apetyt, zmniejsza ryzyko miażdżycy. Zastępuje sól. Świeży - D, u B. Temelie - Z, suszony - M.
- Rozmaryn: wszystkie rodzaje mięs i sosy. Zwiększa wydzielanie żółci oraz pobudza apetyt. Świeży - O, suszony - M.
- Oregano: zapiekanki, duszone mięsa, pizza, dania z pomidorów i cukinii. Działa przeciwbakteryjnie i wspomaga pracę wątroby. Świeży - O, suszony - M.
- Lubczyk: mięsa, ryby i zupy. Zwiększa wydzielanie żółci, uspokaja i ma moczopędne właściwości. Świeży - O, suszony - M.
- Bazylia: pizza, sałatki, zupa pomidorowa, sałatki, pieczeń wieprzowa. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie. Uspokaja. Zapobiega wzdęciom i usprawnia proces trawienia. Świeży - O, suszony - M.
Zioła przyprawowe kupuj w niewielkich ilościach (te długo przechowywane tracą swoje właściwości i walory smakowe). Przechowuj je szczelnie zamknięte i bez dostępu światła. Dobrym sposobem na zawsze świeże zioła jest hodowanie ich w doniczce/ach. Przed dodaniem do potrawy rozgnieć kilka listków w palcach - aromat ziół będzie bardziej intensywny.
W klasyfikacji kierowałam się tabelami B. Cyran-Żak i B. Temelie oraz własną intuicją, sprawdzoną podczas gotowania;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz