Tradycyjne babcine chińskie przysłowie mówi: „Jedz rano jak cesarz, w południe jak szlachcic, a wieczorem jak żebrak”

wtorek, 30 marca 2010

Kapuśniak na słodko


Składniki:
Włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka - Z; po kawałku: kapusty włoskiej, selera, pora - M); kawałek wołowiny, 4 średnie ziemniaki - Z; 50 dag białej kapusty, duża cebula, 2 spore liście laurowe, pieprz/chili, kminek - M; 4 średnie pomidory, zielenina - D; 1,5 l wody, sól/sos sojowy - W.

Przygotowanie:
Włoszczyznę umyj, obierz, wypłucz i potnij na cienkie paseczki. Mięso umyj pod zimną wodą. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę, podobnie zrób z kapustą i pomidorami (duża kostka). Pomidory przed obraniem sparz wrzątkiem. Cebulę obierz i drobno posiekaj.

Na rozgrzany olej w dużym garnku wrzuć cebulę i zeszklij ją (M--->Z), posyp pieprzem i smaż jeszcze chwilę. Wlej zimną wodę i zagotuj. Wrzuć wołowinę (na ok 10 min.), następnie ją wyjmij i pokrój na małe kawałeczki i wrzuć z powrotem. Dodaj warzywa z Przemiany Ziemi (włoszczyzna + ziemniaki). Pozwól im się chwilę pogotować i następnie dodaj warzywa z Przemiany Metalu (włoszczyzna + kapusta) i pozostałe przyprawy. Gotuj kilka minut bez przykrycia, potem załóż pokrywkę. Dodaj sól/sos sojowy, a po kilku minutach pomidory i gotuj całość, aż warzywa zmiękną. Na koniec możesz posypać zupę świeżą natką pietruszki.

Wołowinę można zamienić na wieprzowinę - W albo w ogóle zrezygnować z mięsa.

Jest to bardzo odżywcza zupa. Może łagodzić dolegliwości związane z wrzodami żołądka. Przeciwdziała tworzeniu się nowotworów (piersi, jajników, okrężnicy) i zaparciom. Podnosi odporność - wzmacnia układ immunologiczny. Dobrze wpływa na skórę, łagodzi skurcze kończyn. Jest moczopędna.

Bazą dzisiejszego obiadu stał się przepis "Kapuśniak ze słodkiej kapusty" z książki Polskie potrawy. Zdrowa kuchnia domowa Romany Chojnackiej.

Zaszalałam i sporo "namieszałam" po swojemu w tym przepisie, ale z całkiem niezłym skutkiem;) 
Zapraszam do zaglądnięcia do tej książki - przepisy są przejrzyście skomponowane i bardzo interesujące, a co najważniejsze, potrawy, które z nich powstają są bardzo smaczne i zdrowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz