Nazwa pochodzi z łaciny - folium - liść.
Kwas ma duży wpływ na nasz organizm: reguluje wzrost i prawidłowe funkcjonowanie komórek, działa na system nerwowy i mózg, poprawia samopoczucie. Spożywany w czasie ciąży zapobiega uszkodzeniom tzw. cewy nerwowej u nienarodzonego dziecka, ma wpływ na rozwój noworodka, bierze udział w zachowaniu materiału genetycznego, prawidłowe działanie układu pokarmowego, wątroby, żołądka i jelit.
Jego brak skutkuje: anemią, chronicznym zmęczeniem, problemami z koncentracją, pojawiają się lęki, nadmierna drażliwość (co może prowadzić do depresji), zaburzenia trawienia i biegunka.
Kwas foliowy znajdziesz przede wszystkim w:
- pomidorach (mają dobry wpływ na układ nerwowy, regulują ciśnienie krwi i rytm serca, utrzymują równowagę płynów - 2 dziennie)
- brokułach (zawierają dużo wit. C, wapnia, potasu i żelaza, działają wzmacniająco na układ immunologiczny i przeciw nowotworowo)
- szpinaku (zawiera wit. C, żelazo - ale nie tyle, ile się powszechnie uważa - błąd przy wpisywaniu danych, zmniejsza ryzyko wystąpienia wad rozwojowych u płodu)
- szparagi (niskokaloryczne i lekkostrawne, oczyszczają i są moczopędne, uspokajają nerwy i działają przeciw zmianom reumatycznym)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz