Tradycyjne babcine chińskie przysłowie mówi: „Jedz rano jak cesarz, w południe jak szlachcic, a wieczorem jak żebrak”

poniedziałek, 29 marca 2010

Stosiki na talerzach

Kilka lat temu postanowiłam solidnie przygotować się do zrobienia pierwszego posiłku wg Pięciu Przemian.

Na początek przejrzałam tabele z klasyfikacją produktów. Każdy z nas jest bardziej kimś: bardziej słuchowcem, bardziej wzrokowcem itp. Ja jestem tym drugim typem. Szybko poukładałam w myślach "widziane" jedzonko.
Dobrym pomysłem jest oprawienie tabeli w ładną ramkę i powieszenie jej w kuchni, w widocznym miejscu. Kiedy zaczynasz gotować, często będziesz na nią zerkać.

Przyda się duży stół, na którym z rozmachem będziesz mogła zacząć przygotowywać produkty. Cały stosik talerzyków  różnej wielkości, kilka misek, różne noże, obieraczka, dobra - najlepiej duża drewniana deska z rowkiem (sok z krojonych warzyw i owoców nie będzie ściekał na obrus), gdzieś na podorędziu zestaw ulubionych przypraw itp.

Przed finałem - kiedy produkty zostały już posortowane i porozkładane na talerzyki i do misek - ja układam je w kolejności, od przemiany, od której zaczynam, do przemiany, na której kończę. Jest to gwarancją, że nie dojdzie do pomyłki. Teraz już mam sporą wprawę i nie musiałabym robić tych ustawień, ale lubię patrzeć na kolory posiłku, który przygotowuję. Cieszę swoje oczy!

PS. Tabele z klasyfikacją produktów znajdziesz w książkach: Bożeny Żak-Cyran (tę polecam szczególnie, ma przejrzysty układ, trzeba tylko dopisać mięsa) oraz Barbary Temelie. Zdecyduj sama/sam, która będzie najodpowiedniejsza dla Ciebie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz