Tradycyjne babcine chińskie przysłowie mówi: „Jedz rano jak cesarz, w południe jak szlachcic, a wieczorem jak żebrak”

poniedziałek, 3 maja 2010

Cynamon

Jest wart grzechu! To jedna z moich ulubionych przypraw. Jeszcze w XIX wieku po świecie krążyła legenda związana z tą przyprawą. Przywieźli ją handlarze przypraw z dalekich krajów. Opowiadano, że w krajach arabskich żyje rzadki gatunek ptaków, które z cynamonu budują gniazda. Jeśli komuś udało się znaleźć takie gniazdo, "rozparcelować" na pojedyncze laski, ten miał zapewnione dostatnie życie. Wg legendy ptaki dzielnie broniły swoich gniazd i ginęły w walce z człowiekiem. Było ich coraz mniej, dlatego też cena cynamonu ciągle rosła. Piękna opowiastka o przyprawie, która przywołuje myśl o tajemniczych krajach Orientu...

Zatem dziś chciałabym zaproponować 2 przepisy: na Masło Cynamonowe oraz Przyprawę Indyjską.

MC: 1/2 szkl. masła pokrojonego na kawałki; 1/2 szkl. cukru pudru; 1 łyżeczka świeżo zmielonego cynamonu (Przemiana Ziemi); 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy (Przemiana Drzewa). 
Chwilę myślałam o tym, co dodać, przed skórką, żeby zachować pełen cykl. Pomyślałam, że z Przemiany Metalu może być to szczypta suszonego imbiru, a z Przemiany Wody - ociupinka soli.

Masło zmiksuj z cukrem, cynamonem, przyprawami i skórką. Uformuj z niego rulon i włóż do lodówki na kilka godzin, aby się schłodził. Gdy będzie już wystarczająco twardy, pokrój go w plastry.
Masło jest doskonałym dodatkiem do naleśników, omletów i jabłkowych racuchów.

PI: 2 łyżki nasion kuminu (kminu rzymskiego), 1 duża połamana laska cynamonu, 1/2 łyżeczki nitek szafranu (Przemiana Ziemi); 2 łyżki nasion kolendry, 2 łyżki nasion kardamonu, 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu, 1 łyżeczka goździków, 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej (Przemiana Metalu).

Rozgrzej rondelek z grubym dnem i wrzuć, bez tłuszczu, przyprawy: kumin, cynamon, kolendrę, kardamon, pieprz, goździki. Praż na małym ogniu ok 10 min (przyprawy mają zbrązowieć). Następnie wyjmij je z rondelka, odstaw do ostudzenia i zmiel w młynku lub utłucz w moździerzu. Dodaj pokruszony szafran (uwaga cofamy się o jedną przemianę, do Ziemi!) i gałkę muszkatołową. Przełóż do szczelnego pojemniczka i trzymaj w chłodnym miejscu (zachowuje świeżość do 3 miesięcy).
Przyprawa ma zastosowanie w kuchni orientalnej, ale inwencja należy do nas;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz