Tradycyjne babcine chińskie przysłowie mówi: „Jedz rano jak cesarz, w południe jak szlachcic, a wieczorem jak żebrak”

niedziela, 30 maja 2010

"500 potraw z ziemniaków"

Ziemniaki to bardzo niedoceniane przez Polaków warzywo. W Europie pojawiły się dopiero w XVI wieku, a były już uprawiane kilka tysiącleci wcześniej w Ameryce Północnej. Na początku były traktowane jako coś dziwnego, raczej dekoracyjnego, a w końcu trującego... Jak to czasem człowiek potrafi się pomylić...

Ziemniaki zawierają:
- skrobię, która stanowi podstawowe źródło węglowodanów
- białko - jest go niewiele, ale za to wysokiej jakości
- wit. C - jest jej w nich sporo oraz wit. z grupy B oraz wit. PP - kwas nikotynowy, a także karoten, który organizm przetwarza na wit. A
- minerały: potas (pomaga usuwać nadmiar wody i chlorku sodowego z organizmu, polecany w diecie osób chorujących na nerki), fosfor, magnez i wapno
- mikroelementy: m.in. żelazo, mangan, miedź, cynk, nikiel, kobalt, bor

A teraz przejdziemy do meritum - przepis na ziemniaki smażone z suszonymi śliwkami!

1 kg ziemniaków, 15-20 dag suszonych śliwek bez pestek, masło - tyle, żeby przykryło po rozpuszczeniu dno patelni - Z; przyprawy z Przemiany Metalu; sól - W i na tym możemy zakończyć lub przejść do interesującej nas przemiany.

Na 2 h przed przygotowanie potrawy mocz śliwki w wodzie. Po namoczeniu, odsącz i przekrój każdą na połowę. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Odcedź, poczekaj aż wystygną, obierz i pokrój w plastry. Na patelni rozpuść masło i wrzuć ziemniaki. Obsmaż je i dodaj śliwki. Następnie przyprawy, sól i inne przemiany wg uznania i smaż tak długo, aż uznasz, że potrawa jest gotowa.

Brzmi dziwnie, fantastycznie? Spróbuj, przekonasz się sam/sama, jakie to może być dobre!

Książkę znalazłam w biblioteczce mojej mamy. Autorami są W. A. Bołotnikowa i L. M. Wapielnik. W naszych zbiorach znajduje się wyd. IV z 1987. Być może dostępne w jakimś antykwariacie. Powodzenia w szukaniu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz