Tradycyjne babcine chińskie przysłowie mówi: „Jedz rano jak cesarz, w południe jak szlachcic, a wieczorem jak żebrak”

niedziela, 2 maja 2010

Kapusta modra

Pierwszy majowy przepis;)

Kapusta modra (Górny Śląsk, Wielkopolska)

1 kapusta modra (czerwona) - M, poszatkowana w drobne, regularne piórka; 10 dag boczku, sól - W; 1 duża cebula - M; sok z cytryny - D; kurkuma - O, 1 łyżka miodu - Z.

Poszatkowaną kapustę podgotuj - ok 5 min - we wrzątku (ma być "al dente"), następnie odcedź. Na patelni, bez tłuszczu, obsmaż pokrojony w kostkę boczek. Kiedy tłuszcz się wytopi cofnij się o jedną przemianę i wrzuć cebulę. Smaż aż będzie szklista. Przypominam, że w procesie smażenia cebula przechodzi do Przemiany Ziemi. Dodaj kapustę, zamieszaj, posól. Po chwili wlej sok z cytryny, odczekaj 2 min. i dopraw kurkumą. Znów odczekaj i dodaj miód. Smaż jeszcze chwilę, aż miód się rozpuści.

Przepis pochodzi z programu Brodzik od kuchni. Tak naprawdę jedyne, co zmieniłam, to to, że dodałam sól i kurkumę, żeby zachować pełen cykl Pięciu Przemian.
Pamiętajmy też, że w okresie od 25 kwietnia do 15 maja trwa okres harmonizacji organizmu, więc przygotowujmy główne posiłki w Przemianie Ziemi.

Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz