Przygotowanie kaszy:
Kilka garści kaszy jaglanej (lub tyle, ile uznasz za stosowne) wrzuć na rozgrzaną patelnię razem z kminem i upraż - Z. Zalej wrzątkiem (2-3 razy tyle co kaszy) - O i dodaj łyżeczkę masła - Z i gotuj ok 20 minut (dotąd dopóki kasza nie wchłonie wody). Zdejmij z ognia, odcedź, przemieszaj widelcem i pozostaw do odparowania.
Przygotowanie dodatku:
Będą potrzebne: łyżeczka cukru brązowego, kilka łyżek dobrego masła, np. osełkowego, pęczek świeżego koperku - Z; 4 średnie kalarepki, zioła prowansalskie - M; sól i kilka łyżek wody - W; sok z cytryny - D; kurkuma - O.
Kalarepki umyj i cienko obierz ze skórki, odetnij liście i korzeń, pokrój w słupki (lub w inny dowolny kształt, z fantazją). Wrzuć na rozgrzane masło, dodaj zioła prowansalskie i delikatnie obsmaż. Podlej wodą i posól. Następnie wlej trochę soku z cytryny i dodaj kurkumę. Na koniec posłódź, wrzuć oczyszczony i posiekany koperek i duś do miękkości (10-15 min).
Na koniec połącz kaszę jaglaną z dodatkiem. PYCHA!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz