Dla przypomnienia:
Ogień - pora roku: lato - pogoda: upał - kolor: czerwień - organ yin: serce - organ yang: jelito cienkie - smak: gorzki - zmysł: mowa - głos: śmiech - emocja: radość.
Techniki gotowania:
- krótkie gotowanie (blanszowanie) - zupy lekkie, np buliony warzywne, zupy kremy (niezbyt gęste), owocowe i chłodniki. Bez przypraw rozgrzewających i dużej ilości soli, która zatrzymuje wodę w organizmie;
- gotowanie na parze, krótkie obsmażanie z częstym mieszaniem oraz zapiekanie.
Latem można spożywać więcej "surowizny", chociaż wszystko zależy od naszej konstrukcji. Owoce jedz osobno. Unikaj napojów i potraw bardzo zimnych, jak napoje z lodówki czy lody. Paradoksalnie lepiej jest dawkować je sobie w zimie w rozsądnej ilości, ponieważ wtedy nasz organizm nie doznaje szoku termicznego. Wzrasta nam poziom energii yang, więc z czystym sumieniem możemy zrezygnować z mięsa na rzecz białka roślinnego z roślin strączkowych. Nabiał, jak najbardziej - kefir, świeży twarożek - ale też z umiarem (jego nadmiar powoduje zwiększenie śluzu w organizmie = zawilgocenie). Do warzyw i roślin strączkowych dorzuć oleje tłoczone na zimno, zboża, kiełki, orzechy, nasiona, świeże zioła i owoce. Jedz dużo zieleniny (źródło chlorofilu, wapnia i magnezu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz