Składniki:
Opakowanie lub dwa suszonych grzybów lub 30 dag pieczarek, oliwa/olej do smażenia - Z; średnia główka białej kapusty, pieprz, inne suszone przyprawy, cebula - M; odrobina wody, sól - W; 1 łyżka octu, 2 średnie kwaskowe jabłka - D; kurkuma - O.
Przygotowanie:
Jeśli chcesz użyć suszonych grzybów mocz je ok. 30 min w zimnej wodzie, odsącz i pokrój w paski lub większe kawałki. Jeśli zdecydujesz się na pieczarki - umyj je dokładnie i pokrój w spore cząstki. Kapustę umyj, osusz i poszatkuj. Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w kawałki. Cebulę posiekaj np w paski.
Rozgrzej oliwę/olej na głębokiej patelni lub w garnku, wrzuć cebulę i pozwól, żeby się zeszkliła (przejdzie do Przemiany Ziemi), dodaj pieczarki i podduś pod przykryciem, aż puszczą sok. Dodaj kapustę i podlej odrobiną wody. Duś, aż będzie miękka (ok. 10 min). Cofnij się o jedną przemianę (do Metalu) i przypraw potrawę. Następnie dodaj sól, ocet i jabłka. Dokładnie wymieszaj i duś jeszcze ok. 5 min. Na koniec dopraw kurkumą, żeby skończyć na Przemianie Ognia - wg kalendarza księżycowego w Chinach już jest lato.
Przypraw używaj ostrożnie. Na polu jest już ciepło, roślinność się bujnie rozwija. Nasz organizm nie potrzebuje teraz przypraw rozgrzewających;)
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz