Dla przypomnienia:
Drzewo - pora roku: wiosna - pogoda: wiatr - kolor: zielony - organ yin: wątroba - organ yang: pęcherzyk żółciowy - smak: kwaśny - zmysł: wzrok - głos: krzyk - emocja: złość.
Techniki gotowania:
- Wiosna to małe yang, zatem należy gotować na niewielkim ogniu, bez przykrycia. Do mieszania używać drewnianej łyżki;
- jangizacja: korzystna dla osób mających wyziębiony organizm, a polegająca na wrzuceniu np warzyw na moment do wrzącej wody;
- kiełkowanie: kiełki - początek życia, potencjał energetyczny. Zawierają wartościowe białko, minerały, jak żelazo, fosfor, wapń, magnez, chrom, selen, lit, cynk oraz witaminy z grupy B, wit. E i F. Kiełki są odpowiednie dla osób mających problemy z przewodem pokarmowych oraz dla małych dzieci;
- gotowanie w szybkowarze (rośliny strączkowe, twarde zboża, np orkisz);
- fermentacja: kilkudniowe kiszonki z warzyw;
- krótkie duszenie lub gotowanie - gł. warzywa - podlać wodą, dusić, następnie dodać olej tłoczony na zimno (warzywa zachowują swoje cenne właściwości);
Dobrze jest często gotować zupy, ale już nie tak długo i nie z taką ilością przypraw rozgrzewających, jak w zimie. Ze zbóż najlepsza jest pszenica (wraca tez powoli do łask orkisz, jej stara odmiana, dobra dla alergików) - regeneruje wątrobę, wspomaga serce i śledzionę, działa ochronnie na płuca. Zboże można łączyć z różnymi produktami z Przemiany Drzewa (kiełki, zielone liście - np pokrzywy). Zioła i warzywa posiadające smak gorzki (sałata, mniszek) działają kojąco na wątrobę i pobudzają krążenie żółci. Odpuść sobie obfite i tłuste kolacje, na rzecz lekkich posiłków. Z owoców wybieraj jabłka i gruszki - pieczone, kompoty.
Posiłek powinien być zrównoważony - unikaj produktów bardzo zimnych i bardzo gorących - niech będą neutralne, chłodne i ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz