dla poprawy trawienia...
1) krok po kroku zmieniaj swoje nawyki żywieniowe. Po pierwsze - konsekwencja. Najlepiej zacząć od regularnego jedzenia ciepłych śniadań.
2) żołądek trawi ciepłe pokarmy, a ma problemy ze strawieniem surowych warzyw, owoców i zbóż.
3) ogranicz spożycie chleba. Jeśli chcesz zrzucić wagę jedz 2-3 gotowanych posiłków dziennie.
4) komponując śniadanie uwzględnij zupy, potrawy z warzyw, czy zboża z ich dodatkiem, jajka, orzechy, rośliny strączkowe oraz śrutowane zboże z kompotem. Dodawaj przyprawy - wtedy posiłki będą lekko strawne. Po kilku tygodniach odczujesz znaczną poprawę samopoczucia, zniknie uczucie chłodu w dłoniach i stopach, a słodkie zachcianki będą coraz rzadsze. między posiłkami pogryzaj suszone owoce lub ziarna słonecznika.
5) zwykle wartościowym posiłkiem jest ten świeżo przygotowany, rzadziej odgrzewany (wyjątek stanowią potrawy z surowej i kiszonej kapusty, roślin strączkowych, czy zupy na mięsie). Ale z drugiej strony odgrzane potrawy wciąż zajmują lepszą lokatę, niż np. kanapki.
6) całe ziarna zbóż są bardzo pożywne, ale ciężko strawne. Jednym ze sposobów jest ich rozgotowanie (kleik).
7) trawienie osłabiają produkty mleczny (dzięki nim, niestety, w tkankach gromadzi się woda).
Wg naukowców badania nad spożyciem nabiału potwierdzają, że jest on przyczyną osteoporozy. Żaden dorosły ssak nie pije mleka. Największy % osób chorujących na odwapnienie kości mieszka w krajach, gdzie kultura picia mleka i spożywania jego przetworów jest największa - Holandia, Szwajcaria. Przy nadwadze należy zrezygnować z ich spożywania - nabiał ma właściwości wychładzające, co spowalnia układ trawienny.
Ja osobiście uwielbiam smak mleka prosto od krowy, ale staram się zachować umiar;).
8) w trakcie przygotowywania potraw z roślin strączkowych dodawaj do nich świeżego imbiru i wodorostów morskich. Ja używam też przypraw pobudzających trawienie, jak: kminek, majeranek, koper itd. Potrawy te podawaj ze zbożem i warzywami.
9) wzmacniają - rosoły na mięsie i kościach z dodatkiem świeżego imbiru. Zabrzmi to dziwnie, ale mogą się stać doskonałym śniadaniem. wiem, co piszę, sama przetestowałam!
10) unikaj dużej ilości i dużych porcji smażonych mięs. Świeży imbir niweluje odkładanie się w organizmie złogów powstałych po strawieniu białka zwierzęcego.
11) wybieraj sprawdzone produkty z ekologicznych upraw i naturalnych zwierzęcych hodowli. Wydaje się to trudne? Nie. Wystarczy zapytać babci;) Babcie mieszkające w miastach, ale wychowane na wsi mają świetne rozeznanie i kontakty na targach. Jeśli nie masz swojej babci, poszukaj czyjejś;) Ogranicz sól (jest wszędzie) i wysoko przetworzone produkty, jak: cola, biały cukier, gorące kubki i inne syntetyki.
12) jakość - istota rzeczy! Patrz punkt wyżej. Dot. to głównie mięs, wędlin. Tam, gdzie na targu ustawia się największa kolejka mam i babć, tam sprzedają dobre produkty!
13) mrożonkom mów stanowcze NIE! Wg TMC posiłek przygotowany z mrożonych produktów nie ma żadnej wartości energetycznej samej w sobie (Yin i Yang). Skorzystaj, np. z weków, najlepiej własnoręcznie zrobionych albo zdaj się na babcine specyjały!
14) unikaj przygotowywania i podgrzewania posiłków w kuchence mikrofalowej. Odgrzanie (gwałtowne) zimnej lub zmrożonej potrawy powoduje, ze chłód zostaje w niej i przenika do organizmu. Zresztą spróbuj i porównaj. Smak i konsystencja będą inne od tych, które otrzymujemy, kiedy używamy starej kuchni, czy kuchenki gazowej.
15) wiesz już, że napoje i mocno schłodzone potrawy spowalniają proces trawienia. Uważaj, więc na to, co je twoje dziecko. Na wyrównanie energii dobrym rozwiązaniem jest regularne picie gorącej wody (to również sprawdziłam!). Wzmacniasz w ten sposób także układ pokarmowy. Ostrożnie, jeśli jesteś osobą ze zdiagnozowanym zaburzonym Yang - nadmiar.
16) regularne spożywanie słodyczy, soków owocowych, ciast również osłabia przewód pokarmowy (= nadwaga). Jeśli odczuwasz palące pragnienie zjedzenia czegoś słodkiego oznacza to, że twój organizm nie radzi sobie z trawieniem. Spróbuj zastąpić słodycze naturalnie suszonymi owocami lub orzechami.
17) surowe owoce spożywaj tylko latem - w naturalny sposób, bez szoku termicznego ochłodzą organizm. Doskonałym dodatkiem do posiłku w pozostałych porach roku będą kompoty z dodatkiem rozgrzewających przypraw, jak: cynamon i imbir.
18) przyprawy i świeże oraz suszone zioła stanowią niezbędny dodatek w każdej kuchni. Dzięki nim można w ogóle obyć się bez soli. Poprawiają smak potraw, podnoszą odporność, ułatwiają trawienie, ale też rozgrzewają (np. kolendra, majeranek), więc nie należy z nimi przesadzać.
19) herbatki i napary z ziół oraz przypraw również pobudzają trawienia (np. herbatka z kopru włoskiego, czy świeżego imbiru).
20) odpowiednio przygotowane potrawy z pełnowartościowych produktów podnoszą poziom energii i w sposób łagodny uwalniają organizm od zanieczyszczeń. Dodajmy do tego regularny i łagodny ruch (i nie mam tu na myśli "pakowania" na siłowni), a otrzymamy pomysł na dobre zdrowie i przedłużenie życia.
21) i ostatnie... Bez miłej atmosfery i odpowiedniego miejsca nawet najlepiej przygotowany posiłek nie da dobrych rezultatów. Ważny jest spokój, umiejętność skupienia się na jedzeniu. Nic na szybko! Delektuj się smakiem i ciesz oko widokiem!
/Oprac. na podstawie B. Temelie, B. Trebuth Gotowanie według Pięciu Przemian, Czerwony Słoń 2007. Komentarz Anna Cieślik - Anula/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz