Chińskie przysłowie:
"Lepiej przez trzy dni nie mieć jedzenia, niż choć przez jeden dzień nie napić się herbaty"
Klasyfikacja oznaczeń (plantacje herbat) podana za książką Anny Ładniak: Herbata. Przewodnik:
B (broken, z ang. łamany) – herbaty powstające z łamanych liści, dają mocny napar.
D (dust, z ang. pył) – najdrobniejsze okruchy, służą do produkcji herbat ekspresowych.
F (flowery, z ang. ukwiecony) – herbaty kwiatowe, zawierają flesze z pączkiem i dwoma listkami.
F (fannings) – pokruszone cząstki liści powstałe w trakcie produkcji (intensywny napar).
G (golden) – wysokogatunkowe herbaty (złocisty napar).
O (orange, hol. oranje – królewski) – herbata z drugich liści na gałązce.
P (pekoe) – herbata z trzeciego, czwartego liścia na gałązce (najtańsza wśród markowych).
S (souchong, z chin. określenie „grubego” towaru) – herbaty z tym symbolem zawierają najgrubsze, słabo skręcone części liści.
S (special) – najlepsze w swoim gatunku herbaty.
T (tip, z ang. koniuszek) – najwyższej jakości herbaty powstałe z nierozwiniętych pączków liściowych lub zawierających ich niewielkie ilości.
Kilka rad:
- wybieraj wysokogatunkowe herbaty liściaste, nie aromatyzowane i nie w saszetkach.
- woda powinna być miękka, lekka, z małą ilością wapnia (można przefiltrować lub zagotować wodę mineralną).
- używaj okrągłych (zaparzane liście lepiej się rozwijają) czajniczków /imbryków z gliny pokrytej szkliwem, z porcelany lub ze szkła. Aluminium zmienia smak i aromat (mieszaj herbatę drewnianą łyżeczką). Czajniczek należy wcześniej ogrzać, wlewając do niego trochę wrzątku.
- temperatura wody do zaparzenia herbaty czarnej powinna mieć ok. 95°C, czyli tuż przed mocnym wrzeniem. Pełne wrzenie powoduje, że tlen zawarty w wodzie ulatnia się gwałtownie.
- jeśli słodzisz, używaj naturalnych składników: brązowy cukier (np. trzcinowy), fruktoza (cukier owocowy), naturalny miód, sok z domowych przetworów.
- na jedną filiżankę herbaty – jedną łyżeczkę herbaty. Do czajniczka można wsypać łyżeczkę więcej, niż wyjdzie nam z obliczeń.
- woda w 3-4 min. po zagotowaniu osiąga temperaturę 90°C, w 12-14 min. ochładza się do ok. 75°C.
Miejsca w Krakowie:
Bar wegetariański MOMO, ul. Dietla 49 – przepyszna herbatka imbirowa: przyjemne ciepło rozlewa się po ciele i łagodnie rozleniwia… Niestety przygotowują ją tylko w sezonie jesienno-wiosennym. Duży plus za wystrój i klimat oraz sympatyczną obsługę.
Demmers Teahuse, sklepy: pl. Mariacki 2, pl. Dominikański 5 (z wiarygodnego źródła niemiła obsługa i brak w sprzedaży herbat czerwonych). Ich wyrobów można się napić w klubie Baraka (pl. Nowy, ul. Warszauera 1). www.herbaciarnia.com.pl
Kawiarnia Benedyktyńska, ul. Rajska 22 (plus sklep).
Kantor Herbaty w Galerii Kazimierz, ul. Podgórska 34 (www.kantorherbaty.pl)
Kawiarenki five o’ clock: Galeria Krakowska, ul. Pawia 5 oraz Centrum Handlowe M1, al. Pokoju 67. Minus za umiejscowienie w molochach handlowych. www.fiveoclock.com.pl
Herbaciarnie:
Galeria Przyrody, ul. Studencka 15.
Gołębnik, ul. Gołębia 5.
Czajownia, ul. Józefa 25.
Herba Thea, ul. Kupa 2.
ul. Floriańska 13 (herbaciarnia i sklep)
Japońskie herbaty w dobrych „suszarniach”:
Sakana, ul. Sławkowska 5 www.sakana.pl
Edo Sushi Bar, ul. Bożego Ciała 3 www.edosushi.pl
Cafe Manggha, ul. Konopnickiej 26
Polecam:
Książki:
- H. Szymanderska, Herbata, MUZA S.A. 2004 (m.in. historia, ceremonie herbaciane w różnych krajach świata, przepisy na cudowne napoje, dania, nalewki i likiery).
- A. Ładniak, Herbata. Przewodnik, PIĄTEK TRZYNASTEGO Wydawnictwo 2006 (m.in. historia, opis gatunków i ich właściwości, herbaciane obyczaje).
- Sen Sōshitsu, O duchu herbaty, jeżeli p to q wydawnictwo s.c. 2007 (o istocie filozofii herbaty i o kształtowaniu się jej drogi).
Linki:
- www.kawaherbata.com.pl
- www.eherbata.pl
- www.dobreherbaty.pl (http://blog.dobreherbaty.pl)
- www.krainaherbaty.pl
- http://japonia.org.pl/japonskie-herbaty
- www.masala.com.pl
- http://www.recepturynatury.pl
- http://herbata.info.pl
Zakupy:
- Allegro
- sklep w Galerii Krakowskiej na dolnym poziomie -1 Kuchnie Świata.
- sklep ze specjałami benedyktyńskimi Bonus Victus Krakowska 29.
- sklepiki ze zdrową żywnością: Sklep Dary Natury Krakowska 21, Naturalny Sklepik Krupnicza 8 oraz Sklep Natura Krupnicza 21, Sklep Ekologiczny Żywność Naturalna Zamenhofa 1, Sklepik Ekologiczny Borkowska 25/4, EcoLife Zdrowa Żywność Fiołkowa 10/179, Pachnący Sklepik Starowiślna 10.
- www.monika-b.pl
- http://www.zdrowazywnosc.biz.pl
- http://www.bio-active.pl
- http:// sklep.balsamkapucynski.pl
- www.ekologiczny.pl
- www.yerbamarket.com
- www.benedicite.pl
/Oprac. Anna Cieślik - Anula/
/Oprac. Anna Cieślik - Anula/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz