Wybrałam trzy przepisy na najbardziej przydatne, dla poprawy zdrowia, mieszanki.
Pozostałe znajdziesz w: Poradnik Uzdrawiacza, marzec 2003 (nr 3/124).
Mieszanka na dobry wzrok:
½ szklanka suszonych, pokruszonych owoców borówki czernicy (czarnej jagody), aronii, bzu czarnego, 5 łyżek koszyczków nagietka lekarskiego i 4 łyżki liści pokrzyw.
Składniki dokładnie wymieszaj. 2 łyżeczki suszu zalej szklanką wrzątku i parz pod przykryciem 20 min. Następnie odcedź i pij 2-3 razy w ciągu dnia.
Działanie: antocyjany zawarte w owocach czarnej jagody, aronii i czarnego bzu udrażniają naczyńka krwionośne w gałce ocznej i poprawiają w niej mikrokrążenie.
Mieszanka ta polecana jest także kierowcom, lotnikom, komputerowcom i tym, u których często występują „zmęczone oczy” (objawy: m.in. łzawienie, uczucie „piasku w oczach”).
Mieszanka chroniąca przed wolnymi rodnikami:
½ szklanki sproszkowanego suszu z owoców aronii, dzikiej róży (pomarszczonej), po 5 łyżek owoców jarzębiny i czarnej jagody.
1-1,5 łyżeczki suszu (wymieszaj dokładnie!) zalej szklanką wrzątku i parz pod przykryciem 25-30 min. Odcedź i pij 2-3 razy dziennie zamiast zwykłej herbaty.
Działanie: mieszanka ta zawiera antyoksydanty (przeciwutleniacze): wit. A, C, antocyjan – neutralizują one wolne rodniki. Poprawia pracę serca, uspokaja, daje spokojny sen. Przeciwdziała nowotworom i miażdżycy.
Mieszanka obniżająca ciśnienie krwi:
½ szklanki sproszkowanego suszu z owoców aronii, czarnego bzu i jarzębiny, 10 łyżek liści pokrzywy, po 5 łyżek kozłka lekarskiego, ziela jemioły, 8 łyżek kwiatostanów głogu i 6 łyżek ziela serdecznika.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. 1 łyżkę zalej szklanką wrzątku i parz pod przykryciem 20 min. Odcedź i pij jeszcze ciepły napar 3 razy dziennie.
Działanie: moczopędna, obniża ciśnienie krwi, usprawnia krążenie, uszczelnia naczynia i dotlenia mózg.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz