Tradycyjne babcine chińskie przysłowie mówi: „Jedz rano jak cesarz, w południe jak szlachcic, a wieczorem jak żebrak”

poniedziałek, 21 grudnia 2009

5 Przemian - wstęp

Witam serdecznie na moim nowym blogu poświęconym głównie kuchni 5 Przemian/5 Elementów/5 Żywiołów, ale też zdrowemu żywieniu w ogóle.
Oprócz gotowania fascynuje mnie też świat herbat, więc informacje o nim na pewno się tutaj pojawią;) Zapraszam do komentowania i podsuwania ciekawych tematów.

System ten pochodzi z tradycyjnej medycyny chińskiej, która swe początki miała już w starożytności – obserwacje przyrodnicze. Nic tu nie jest przypadkowe, każdy z Elementów ma swoje określenie miejsce i funkcje. Cykl można rozpocząć od dowolnej Przemiany i na dowolnej go zakończyć. Każda z nich ma przyporządkowany smak, organy, na które wpływa, kierunek rozchodzenia się energii oraz porę roku.

I tak:

D – Drzewo – smak kwaśny – wątroba i pęcherzyk żółciowy – kieruje do wewnątrz i w dół, sprzyja ochronie soków ciała – Wiosna
O – Ogień – smak gorzki – serce i jelito cienkie – kieruje w dół, pobudza przemianę materii – Lato
Z – Ziemia – słodki – żołądek i śledziona – rozprowadza  we wszystkich kierunkach, odżywia i nawilża – Babie Lato. Najbardziej harmonizująca z przemian i moja ulubiona!
M – Metal – ostry – płuca i jelito grube – kieruje w górę i na zewnątrz, oswobadza zastój – Jesień
W – Woda – słony – nerki i pęcherz moczowy – kieruje w głąb, wzmacnia kości i oswobadza zastój – Zima

Kilka zasad, które warto znać, żeby gotowanie stało się nieskomplikowanym procesem przygotowawczym:

- zaopatrz się w tablicę z klasyfikacją produktów do poszczególnych Przemian (np. książki Barbary Temelie, Bożeny Żak-Cyran). W początkach gotowania to bardzo ułatwia sprawę!;
- możesz zacząć od dowolnej Przemiany, ale staraj się nie przeskakiwać. Jeśli zapomnisz – cofasz się o krok: dodajesz zapomniany element i następnie ponownie ten, który powinien być kolejny;
- w zależności od tego, na której Przemianie kończysz, to wzmacniasz przynależny jej organ;
- cykl można powtarzać wielokrotnie, przechodząc po kilka razy przez wszystkie Przemiany;
- pomiędzy kolejnymi elementami zachowaj przerwy 2-5 min. – tzw. „przegryzienie się” składników;
- w jednej Przemianie można dodać kilka produktów z tego samego Elementu;
- zawsze zostaw sobie jakiś zapas produktów z danego Żywiołu, (jeśli potrzebujesz powtórzyć cykl kilkakrotnie);
- uruchom wyobraźnię i intuicję, pobaw się w eksperymentatora. Gotowe przepisy możesz dowolnie modyfikować i uzupełniać – w końcu każdy z nas ma inne ulubione smaki;);
- uważaj na przyprawy – nawet suszone potrafią być bardzo intensywne;
- zimna woda to Przemiana W – kolejny składnik musi pochodzić z jej Elementu lub następnego – Drzewa, wrzątek to Przemiana Ognia – i tu postępujemy podobnie;
- cebula należy do Przemiany Metalu, ale podsmażona/zeszklona przechodzi w Element Ziemi;
- jeśli brak Ci pewności, czy dobrze zaklasyfikowałeś produkt, kieruj się własnym smakiem;
- aby posiłek był pełnowartościowy wykorzystaj w przygotowaniu go wszystkie 5 Elementów;


/Oprac. na podstawie B. Żak-Cyran Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Galaktyka 2003/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz