czyli jak oszukać tłuszcz:
Patelnię smaruj pędzelkiem. Zanurzamy go w oleju i cienko smarujemy dno patelni. W ten sposób do smażenia zużyjemy o wiele mniej tłuszczu.
Grill jest najlepszy. Przyrządzanie mięsa lub ryb, a także szaszłyków z warzyw na grillu to gotowanie w gorącym powietrzu. Tłuszcz jest niepotrzebny, bo nic się nie przypali.
Właściwa temperatura oleju. Musi być mocno rozgrzany – podczas smażenia mięso lub ryba pochłonie mniej tłuszczu.
Drób jedz bez skóry. Gęś, kaczka i kurczaki najwięcej tłuszczu mają pod skórą (ok. 90%). Skórę zdejmujemy dopiero po upieczeniu tuszki. Mięso będzie wtedy smaczne i soczyste.
Źródło: Kalendarz, Dom Wydawniczy Bellona 2006.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz