Tradycyjne babcine chińskie przysłowie mówi: „Jedz rano jak cesarz, w południe jak szlachcic, a wieczorem jak żebrak”

poniedziałek, 28 grudnia 2009

Porady praktyczne

czyli jak oszukać tłuszcz:

Patelnię smaruj pędzelkiem. Zanurzamy go w oleju i cienko smarujemy dno patelni. W ten sposób do smażenia zużyjemy o wiele mniej tłuszczu.

Grill jest najlepszy. Przyrządzanie mięsa lub ryb, a także szaszłyków z warzyw na grillu to gotowanie w gorącym powietrzu. Tłuszcz jest niepotrzebny, bo nic się nie przypali.

Właściwa temperatura oleju. Musi być mocno rozgrzany – podczas smażenia mięso lub ryba pochłonie mniej tłuszczu.

Drób jedz bez skóry. Gęś, kaczka i kurczaki najwięcej tłuszczu mają pod skórą (ok. 90%). Skórę zdejmujemy dopiero po upieczeniu tuszki. Mięso będzie wtedy smaczne i soczyste.

Źródło: Kalendarz, Dom Wydawniczy Bellona 2006.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz