Tradycyjne babcine chińskie przysłowie mówi: „Jedz rano jak cesarz, w południe jak szlachcic, a wieczorem jak żebrak”

poniedziałek, 21 grudnia 2009

Pesto pietruszkowe

Bardzo dobry dodatek do kanapek i makaronów;

Składniki w mojej kolejności:
ząbek czosnku – M;
szczypta pieprzu/chili – M;
½ szkl. startego parmezanu – W;
sól – W;
duży pęczek posiekanej natki pietruszki – D;
2 łyżki śmietany – D;
przyprawa z Przemiany Ognia, np. kurkuma;
½ szkl. mielonych/utłuczonych orzechów włoskich/migdałów, ½ szkl. oliwy z oliwek – Z;

Po połączeniu się wszystkich produktów zmiksuj je blenderem. Konsystencja nigdy nie będzie gładka, ale powinna być w miarę jednolita. Zamiast parmezanu można dodać innego sera (spr. przynależność do Przemiany!). Można zmniejszyć ilość oliwy – działa przeczyszczająco.

Życzę zatem smacznego eksperymentowania;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz