Tradycyjne babcine chińskie przysłowie mówi: „Jedz rano jak cesarz, w południe jak szlachcic, a wieczorem jak żebrak”

wtorek, 29 grudnia 2009

Porady praktyczne cz. 4

Pieczenie i Duszenie:

Jeśli pieczesz mięso w odkrytym naczyniu w piekarniku – wstaw nieduży rondel lub zwykłą nakrętkę od słoika wypełniony/ą wodą (trzeba ją sukcesywnie uzupełniać). Mięso będzie idealne!

Przyrządzanie sosu: zasmażkę zrób w równych proporcjach z mąki i tłuszczu (np. 2 duże łyżki mąki i tyle samo tłuszczu na szklankę płynu). Lekko zrumień w rondelku lub na patelni, ostudź. Mały ogień – wlej po trochu płyn, ciągle mieszając. Obserwuj gęstniejący sos i ewentualnie dolej więcej płynu.

Oprac. na podstawie: Kalendarz, Dom Wydawniczy Bellona 2006.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz